Buitengebied gemeente Rheden. Dit is een van de 17 onderwerpen van de internetpeiling. De reacties die we hierop ontvingen, vindt u onderaan de pagina.

Praat mee!

16

Wanneer moet Rheden aan de energielandschappen?

Geplaatst op

De  gemeente Rheden wil  in 2040 energieneutraal zijn. Door  het opwekken van duurzame energie willen we in onze eigen stroombehoefte voorzien. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld zo’n ongeveer 1350 hectare aan zonnevelden nodig. Dat is ongeveer 16% van het oppervlak van onze hele gemeente. Het kan ook met 120 grote windmolens als we alleen windmolens zouden plaatsen.

Energiebesparing is ook een manier om energieneutraal te worden. In Rheden is dit een complexe opgave omdat veel woningen oud zijn. Dit gaat stapje voor stapje.

Zonnevelden en windenergie in het buitengebied hebben gevolgen voor het landschap.  Over de ‘invloed’ van windmolens is al veel bekend. Zonnevelden met bijvoorbeeld hagen veranderen het landschap, maar de velden zijn wel afgeschermd. 

Het onderwerp dat we willen bespreken is of we als gemeente met een prachtig buitengebied moeten kiezen voor een hoge ambitie voor de energietransitie (zoals we nu gedaan hebben) of lager moeten inzetten.

 

Resultaten

 

 

| Categoriën: | Tags: | Aantal keer vertoont: (3151) |

Commentaar

  • De term 'energielandschap' heb ik gedropt in de sessie van de Gebiedsconferentie - mogelijk bestond die al - hoe dan ook, ik zie dat deze hier is meegenomen . Ik bedoelde die term a l l e e n van toepassing op het gedeelte nabij de IJsselbrug. Rivierenland dat reeds grootschalig is heringericht ('vernaggeld') en ook visueel gedomineerd en nauwelijks als ongeschonden gebied kan worden aangemerkt. AVR centrale, twee toegedekte afvalbulten, een puinbreker incl. aan- en afvoer (over water), ingrepen Ruimte vd Rivier t.h.v. Hondsbroekse Pleij, drei aan de rivier aanpalende bedrijventerreinen, een lawaaiige en overlast gevende IJsselbrug en verkeerscircuit en op/afritten, landmarks zoals AVR-bouwmassa, vier bestaande windmolens, hotel vd Valk Duiven .... De vraag is wel, waar trek je de grens tussen bestemming 'bedrijven' en 'agrarisch' - of is die fluïde? ... En hoe rekening te houden met EHS en Rivierklimaatpark en door o.a. Natuurmonumenten beschermde gebiedjes (postzegels). Idem, met degenen die wél onder de rook van bestaande bedrijvigheid en landschapsbeel wonen (... werken, sporten, recreëren). Dit is een drie- (eventueel vier-)gemeenten regionale uitdaging met dito oplossing. Op met name bedrijfspanden van bt Centerport/Nieuwgraaf kan een Rhedens (co)klimaat fonds zonnedaken realiseren.
    20-12-2017 12:48:32
  • Niet zelf windmolens etc plaats enen het landschap nog verder verrommelen, zoals bij Duiven en bij Zutphen/Eefde. In Denemarken waait het zeker zo hard als hier en is het landschap leeg, in Spanje schijnt de zon vaker en langer, dus investeer daar geld in duurzame energie. Red het IJssellandschap.
    30-11-2017 20:04:57
  • De Veluwe&Veluwezoom zijn beschermde natuurgebieden en dat moet zo blijven!.Windmolens en windenergie kan verkregen worden via de groene energieleveranciers bv. Greenchoice met behulp van winddelen kan je een grote besparing op je energie maken ,en de geldigheid van de winddelen is onbeperkt en zolang u energie betrekt van greenchoice.Het boeren moet vermindert worden omdat ammoniak en verzuring van bosgebieden niet samengaan.We moeten zuinig zijn in geheel Nederland op het weinige natuur wat we nog bezitten en niet alles asfalteren en bestraten.Er moeten goeie groenplannen komen om de zuurstofvoorziening voor onze eigen hersenen te vergroten en te verbeteren!.Er moeten meer boomkwekers komen die de assimilatie weer goed op gang helepen en zo de gezondheid om te recreëren te bevorderen.
    28-11-2017 17:07:44
  • Velden zonnepanelen en windmolens zijn een schrikbeeld voor ons mooie landschap. Niet doen dus! Er zijn nog zoveel kleinschalige mogelijkheden. Naast particuliere kansen voor zonne-energie ook kansen op monumenten/gebouwen. Denk aan water(stroom) in de IJssel. De voorgetelde benodigde zonnevelden en/of windmolens gaan volledig voorbij aan de technische ontwikkelingen in de (nabije) toekomst.
    27-11-2017 13:03:12
  • Geen windmolens hier op de Veluwe of in het IJssellandschap. Die bij Zutphen zijn al landschapsverpestend genoeg. Zet windmolens waar de wind is: op zee.
    22-11-2017 21:28:20
  • Als ik naar de energietransitie kijk dan zie ik eigenlijk niet zo veel problemen in het krijgen van voldoende hernieuwbare energie, er zijn nog zo veel meer mogelijkheden als waar hierin op teruggekomen word, denk aan bijvoorbeeld kleine alleen mest vergisters bij de landbouw of waterturbines in de ijssel, zo zijn er nog veel meer. probleem word veel meer hoe krijg ik die energie op het juiste moment op de juiste plek. Dat betekent dat er opslag gerealiseerd zal moeten worden, op de plek waar je de hernieuwbare energie produceert. dat ga je toch niet in het buitengebied doen. een zonnepark in het buitengebied word in mijn ogen op de lange termijn gewoon een bouwproject en een nieuw industrieterrein. Dit terwijl je als je een dak van een industriehal vol legt je de energie op de plek hebt waar hij benut word en je hebt dan ook veel meer mogelijkheden om die energie op te slaan. maar denk ook aan parkeergelegenheden waar je onder het parkeerdek de opslag kunt realiseren. we hebben al zo weinig agrarisch buitengebied in de gemeente, laten we daar eens zuinig op zijn. Het word hoog tijd voor een goed debat hierover en niet met alleen de voorstanders van het zoveelste zonnepark.
    22-11-2017 10:58:15
Je moet eerst inloggen om commentaar te leveren
rheden
2214